Tratamente de urgență

cabinet-stomatologic-dent-angelo-06

Urgentele stomatologice sunt la fel de importante ca orice alta problema medicala si trebuie sa avem grija sa nu le neglijam, deoarece se pot produce sechele permanente sau pot necesita tratamente mai complexe si mult mai costisitoare. In general, tratamentul stomatologic de urgenta este necesar in cazul infectiei insotite de dureri agresive, febra si umflarea zonei respective, daca pierdem o plomba sau alta lucrare restaurativa si se produc leziuni ale limbii sau buzelor, atunci cand un dinte iese din alveola sau se fractureaza in urma unui traumatism, daca durerea dentara este severa si se extinde spre urechi sau gat, sau daca exista sangerari abundente in cavitatea bucala.

Abces vestibular, palatinal sau parodontal

Abcesul poate aparea in jurul radacinii dintelui sau in spatiul dintre gingie si dinte; abcesul dentar acut se manifesta printr-o inflamatie localizata cu o colectie de puroi delimitata de tesuturile din jur. Tesutul care acopera abcesul este rosu si congestionat, iar starea generala a pacientului poate fi alterata.

Traumatisme dento-alveolare: avulsie, luxatii, fracturi

Tratamentul de urgenta al traumatismelor dento-alveolare consta in reducere (repunerea fragmentelor in pozitiile lor anatomice), imobilizare fracturi sau extractie dentara.

  • Avulsia dentara reprezinta extractia accidentala a unui dinte din alveola sa. Daca dintele este permanent se poate incerca replantarea, dar daca este de lapte, replantarea nu este necesara. Replantarea dintelui este posibila doar in limita a 30 – 60 de minute de la accident si daca dintele este integru. Pentru pacienti: in cazul unei avulsii, apucati dintele de coroana, clatiti-l usor cu apa si repozitionati-l pe arcada pana ajungeti la medic; in caz contrar il puteti tine in lapte sau apa cu putina sare.
  • Luxatia dentara reprezinta deplasarea anormala a dintelui in alveola sa, aceasta fiind produsa de leziunea traumatica a ligamentului alveolodentar.Tratamentul de urgenta inseamna repozitionarea (manuala sau chirurgicala) dintelui in alveola, urmata de imobilizare. Pentru dintii temporari se recomanda extractia.
  • Pulpita acuta: Forma acuta a pulpitei – inflamarea pulpei dentare – apare mai ales la copii si adolescenti si se manifesta prin durere pulsanta care se intensifica atunci cand pacientul sta jos sau se apleaca, hipersensibilitatea dintelui afectat la rece sau fierbinte, schimbarea culorii dintelui sau umflarea gingiei sau a obrazului.

Parodontita apicala acuta

Afectiunea se caracterizeaza prin inflamarea apexului (varful radacinii dintelui), in urma unui traumatism sau a unui proces infectios. Parodontita apicala acuta se manifesta prin durere persistenta si cateodata febra, iar in dreptul radacinii dintelui gingia este rosie si dureroasa. Tratamentul de urgenta este drenajul endodontic sau osteotomia transmaxilara.

Hemoragie postextractionala

Aceasta poate apare la 3 – 4 zile de la extractie, spontan sau provocata de un traumatism. Tratamentul de urgenta consta in toaleta, sutura,eventual chiuretaj

Alveolite

Alveolita reprezinta o infectie localizata in locul de unde a fost extras un dinte. Durerea este vie si apare a doua sau a treia zi de la extractie. Tratamentul de urgenta al alveolitelor sunt spalaturi, conuri antibiotice, eventual chiuretaj.

Pericoronarita

Este vorba despre o infectie aparuta in urma dificultatilor de eruptie dentara – fie dintele nu are suficient spatiu, fie este acoperit de o portiune de tesut sub care raman blocate resturi alimentare. Iritatia este minora si apare cel mai adesea in cazul molarilor de minte.

Traumatisme maxilo-faciale

Orice traumatism ce implica sangerare si / sau fractura in zona maxilo-faciala reprezinta o urgenta majora, ce necesita tratament de urgenta: hemostaza (oprirea sangerarii), urmata de imobilizarea temporara.

Luxatia articulatiei temporo-mandibulara

Aceste luxatii pot avea mai multe forme clinice. Tratamentul de urgenta consta in reducerea (repunerea fragmentelor in pozitiile lor anatomice) si imobilizarea temporara a articulatiei.

Stomatite acute, gingivostomatite ulceronecronice

Tratamentul de urgenta consta in spalaturi si badijonari cu solutii antiseptice sau antibiotice.

Share: