Clinica DentAngelo

Copiii și igiena orală zilnică: 7 sfaturi pentru părinți

Articol publicat în data de: sept. 20, 2023

7 sfaturi pentru părinți: începeți drumul către o igienă orală de invidiat

Bine ați venit în cabinetul virtual al clinicii DentAngelo! Suntem aici pentru a vă ajuta să obțineți claritate în ceea ce privește abundența de informații despre igiena orală a celor mici. Investiți timp în documentare, și acest pas este important pentru sănătatea dentară a copiilor.

Vom juca rolul ghidului în labirintul de surse, încercând să fim de ajutor.
Am cunoscut mulți părinți care au venit îngrijorați la cabinetul DentAngelo deoarece observau diverse probleme dentare la copiii lor.

Nu e de mirare. Dinții sunt importanți la orice vârstă. Ei ajută copilul să socializeze și să se bucure de viață fără să fie afectat de respingeri sau dureri.
Vom pune accent pe 7 lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când discutați cu copiii voștri despre sănătatea orală și ce înseamnă ea de-a lungul vieții.

doctori specializati in stomatologie infantila

„Cum pot asigura sănătatea orală a copilului meu?”

Întrebarea este mai frecventă decât bănuiți. Din ce în ce mai mulți părinți pun această întrebare medicilor stomatologi, îngrijorați de apetitul celor mici pentru mâncare nesănătoasă. Într-o lume dominată de dulciuri, fast-food și băuturi carbogazoase cu conținut ridicat în zahăr, nu e ușor să ai grijă de igiena orală a copilului. De asemenea, totul se petrece pe fundalul unei statistici îngrijorătoare: aproximativ 1 din 5 copii, cu vârste între 5 și 11 ani, are o carie netratată.

Să nu vă îngrijorați. Am scris acest articol pentru părinții care vor sfaturi despre îngrijirea orală a celor mici, fără presiune sau stres. Totul trebuie să se desfășoare într-un mod natural, în spiritul responsabilității asumate, care poate fi cultivată la copii.

7 sfaturi pentru părinți și o sănătate orală exemplară a copiilor

1. Cum alegeți o pastă de dinți în funcție de vârstă

Alegerea unei paste de dinți pentru copii necesită o documentare pe cinste. Nu poți alege orice tip de pastă, ci una special creată pentru copii. Părinții se confruntă cu această dilemă deoarece sunt multe opțiuni pe piață, dar și informații contradictorii.

Cu sau fără fluor.

Unii doctori consideră pasta cu fluor esențială în lupta împotriva cariilor dentare. Alții recomandă pasta fără fluor. Mulți dintre experții stomatologi care recomandă pasta de dinți cu fluor menționează că aceasta trebuie adaptată la vârsta copilului. De ce? Dacă este ingerat prea mult fluor, atunci se poate dezvolta fluoroza, o afecțiune dentară ce pătează dinții.

Noi recomandăm să veniți cu copilul la un consult stomatologic pentru a elabora un plan complet de igienă dentară pentru cel mic. Periajul dentar ar trebui să înceapă de la apariția primilor dinți. Pe lângă pasta de dinți există și șervețele pentru curățarea dinților și a gingiilor.

De avut în vedere: Pentru copiii sub trei ani, folosiți o cantitate de pastă de mărimea unui bob de orez pe periuță. După trei ani, puteți trece la mărimea unui bob de mazăre. Stabiliți o rutină de spălare a dinților. Ea trebuie respectată în fiecare zi.

lucrari dentare copii bucuresti

2. Dezvoltarea unei tehnici de spălare a dinților

Periajul dinților poate fi distractiv. Puteți folosi cântece, aplicații, desene animate sau cronometre pentru a face procesul de periaj mai atractiv. Există cântece de periaj pe YouTube pe care merită să le încercați.

Tehnici de periaj dentar în funcție de vârstă

Adaptați tehnicile de periaj la vârsta copilului. Dacă aveți un copil mic, atunci folosiți mișcări circulare. Acestea sunt mai blânde. Copilul o să vă atenționeze dacă simte presiune sau durere în timpul periajului.

Cât de des trebuie curățat pe dinți cel mic? De cel puțin două ori pe zi. Durata ideală ar fi de două minute, dar câteodată timpul este mai scurt. Nu-i nimic. Învățați copilul ce înseamnă răbdarea și necesitatea de a face lucrurile așa cum trebuie.

3. Prima vizită la dentist

Prima vizită la dentist este importantă. Ea trebuie să se desfășoare într-un mod natural și cu pregătirea copilului din timp. Primul dinte înseamnă că este momentul ideal pentru prima vizită la medicul stomatolog.

Să nu vă faceți griji. În cadrul primei vizite, doctorul o să informeze părintele cu privire la procedurile stomatologice pentru asigurarea sănătății orale a copilului. Dacă decideți să veniți la clinica stomatologică DentAngelo, specialiștii noștri vor întâmpina copilul cu o atmosferă plăcută și prietenoasă. O să se simtă ca acasă, alături de oameni care îi vor binele.

După prima vizită, doctorul stabilește un program de controale periodice pentru prevenirea și tratarea problemelor dentare.

4. Folosirea aței dentare

Din păcate, foarte mulți părinți ignoră utilizarea aței dentare în îngrijirea orală a copiilor, însă ea merită mai mult credit. Dacă dinții copilului sunt prea apropiați între ei, atunci este important să folosiți ață dentară pentru curățarea spațiilor interdentare. În jurul vârstei de 2 – 3 ani, apropierea dinților reprezintă punctul de start al utilizării aței dentare.

Transformați utilizarea aței dentare într-un joc. Încurajați copilul să fie atent atunci când folosește ața. Activitatea poate fi distractivă și un moment împărțit în familie.

5. Dietă și igienă orală adecvată

Dieta joacă un rol important în sănătatea orală a copilului. Încercați să limitați consumul de alimente bogate în zahăr și carbohidrați rafinați. În mod cert, nu expuneți copilul la consum de băuturi carbogazoase bogate în zahăr. Acestea au un efect negativ asupra dinților celui mic.

6. Nu este recomandat să folosiți apă de gură

Apa de gură poate fi utilă pentru sănătatea orală, dar pentru cei mici, există riscul de înghițire. Așadar, discutați cu medicul stomatolog dacă și în ce condiții poate fi utilizată apa de gură.

7. Obiceiuri bune și rutină sănătoasă

Copilul învață de mic să fie responsabil cu sănătatea orală. Rolul părinților este de a fi alături de cel mic și să-l învețe cum să aibă dinți curați și sănătoși. Stabiliți de la început o rutină care să fie respectată în fiecare zi. Dacă puteți, oferiți recompense care să întărească comportamentul dorit. În acest mod, copilul învață de mic că este important să investească timp în îngrijirea corectă a dinților.

Clinica stomatologică DentAngelo oferă servicii de stomatologie infantilă. Părinții pot veni cu copiii la clinica noastră la primul consult și pentru a trata diverse probleme dentare. Vă invităm să ne contactați și să descoperiți mai multe lucruri despre cum vă putem ajuta copilul să obțină zâmbetul pe care-l merită.

Programări la numărul de telefon 0761 340 001 sau la adresa de email contact@dentangelo.ro!

Ne găsiți pe Strada I. L. Caragiale 98C, Chiajna, Ilfov.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *